Минималната пенсия за стаж се вдига на 370 лева от 1 октомври. Това реши на второ четене Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, която гласува актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Решението за пенсия от 370 лева значи повишение с 30 лева в сравнение с приетото на първо четене, където бе решено сумата да е 340 лева.

Освен това всички пенсии за стаж се повишават с 12,5% от следващия месец, като увеличението ще почувстват по джоба си над 1 милион и 100 хиляди възрастни хора.

Повишава се на 1,35 и коефициентът за стаж при изчисляването на пенсиите, като така хората, работили повече, ще са най-облагодетелствани.

За промените гласуваха всички политически сили, като само ГЕРБ се въздържаха. Аргументът им - рязкото повишение щяло да доведе до формиране на бюджетен дефицит в по-дългосрочен план.

"Изключително съм доволен, че бюджетната комисия с изключение на представителите на една партия се обединиха, намериха общи сили и подкрепиха бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така ще помогнем на всички български пенсионери да излязат от бедност", удовлетворен бе финансовият министър Асен Василев.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, ДПС с корекции за акцизите

Предстои проектобюджетът на ДОО да бъде гласуван в пленарна зала през следващата седмица. Депутатите насрочиха извънредно заседание на 7 септември именно за гласуване на двата малки бюджета.

След това депутатите от бюджетната комисия прие и бюджета на НЗОК. С актуализацията се предвиждат 136 млн допълнително за касата, от които 120 за посрещане на новата вълна.