Земеделското министерствое с резерви към данък „вредни храни".
„Готови сме за цялостна стратегия чрез политики по храненето да подобрим здравето на нацията. Имаме много сериозни бележки по предложенията на Министерството на здравеопазването за въвеждане на данък вредни храни".
Това коментира в кулоарите на НС след днешния парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева.

Подобен модел се прилагат само в 5 европейски държави.
Изрично уточнявайки, че избягва да употребява думата „вредни", Танева посочи, че в две от тези държави политиката за ограничаване консумацията на определен вид храни се реализира чрез диференцирана ставка по ДДС. Останалите 3 страни прилагат подобен на предложения у нас модел.

В две от тях обхватът на продуктите, за които се дължи такъв данък, е много малък - две или три позиции. От досега проведени разговори, по думите на Танева, резултатите от прилагането са доста спорни. Нито е събран очакваният данък обществено здраве, а в същото време са намалели чувствително приходите от ДДС от продажбата на съответните продукти, което означава, че се е увеличил драстично делът на сивия сектор, заяви министърът на земеделието.

Танева каза още, че данък „вредни храни" ще оскъпи продуктите в хранителните вериги от 9 до близо 100 %. „Разходите за едно домакинство продуктите, които ще се облагат съставляват 11% от бюджета на едно домакинство", по думите й. Налогът пък щял да увеличи разходите на семейството за изхранване с близо 4,5%.

Танева е съгласна, че всеки би искал да консумира биологична и екологосъобразна храна. Българският потребител обаче все още масово не може да си позволи такава по-скъпа храна, макар и здравословна, коментира Десислава Танева.По думите й стремежът на държавната политика трябва да бъде как да увеличи доходите, а тогава вече хората щели избират здравословните и по-скъпи храни.