Има слабости в Изборния кодекс, които трябва да бъдат подобрени. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски пред журналисти преди заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Той отказа да коментира дали има назначена охрана или не, но ясно се виждаше, че има човек, който го пази. Йоловски подмина и темата за отправените му заплахи заради хешкода на машините за гласуване с аргумент, че е следствена тайна.

Хеш код от 64 знака пази машините от хакери

Хеш код от 64 знака пази машините от хакери

Цветозар Томов: Не се налага броенето на разписките, освен ако не сме аборигени

Относно така нареченото доверено изграждане на машините за гласуване, Йоловски обясни, че е законосъобразно предвид и предишна законна практика, да се даде възможност на заместник-министъра на електронното управление да удостоверява съответствието на машините за гласуване. Решението на Върховния административен съд (ВАС), който върна машинното гласуване за втория тур на местните избори, трябвало да бъде изпълнено, а не коментирано.

Той е поръчал още на администрацията на Министерството на електронното управление да направи предложения за подобрение на цялостния процес на подобряване на съответствието на машините, за да може да са ясни срокове.

Александър Йоловски увери още, че машините за гласуване, които бяха използвани по време на процеса за довереното изграждане и този по удостоверяване на съответствията, не са онези от местните избори.

Той добави, че от Министерство на електронното управление са направили удостоверяването на машините за кратък срок.

Припомняме, че скандал с машините за вота избухна на прага на местните  избори в неделя, 29 октомври. Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков свика спешен председателски съвет точно преди да започне извънредното заседание на депутатите. Поканени бяха шефовете на абсолютно всички парламентарни групи.

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кабинетът "Денков - Габриел" досега издържа на няколко теста

Информацията бе дошла и от доклад на ДАНС, представен на председателския съвет в парламента. Според него на 25-и октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка.