Българската банка за развитие е в оперативен колапс и потенциална безстопанственост, поради което са освободени двама членове на Надзорния съвет. Това каза Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа в отговор на парламентарен въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев. Той все пак призна, че банката е на оперативна печалба, но даде като пример месец с 2 млн.лв. приходи спрямо 22 млн.лв. разходи за заплати.

Нулева визия, нулева стратегия, нулева приемственост, откак е назначен новият екип на Кирил Петков, поясни той. Екипът на Петков управлява. ББР неефективно, има текучество на кадри - напуснали са 70 човека, назначени са 70, изброи още Пулев. По думите му "план А - изглежда чистка да се овладее банката или план Б - не работи добре". Банката катастрофира, има периоди, в които е давала по три кредита на месец, а в България има над 300 000 малки и средни предприятия, обясни министърът. Имало информация, че от новия надзор държавата е била ощетена с 1 млн. долара по консултантски договораи. Случаят е предаден на компетентните органи.

Стойнев попита на реална загуба ли е ББР, отговорът на Александър Пулев посочи, че е "на оперативна печалба".

В политическа атака обвини служебния кабинет и в частност министърa Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Шефът на ББР: Кредити за 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Шефът на ББР: Кредити за 300 млн. лв. няма да бъдат върнати

Над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки

Малко преди министър Александър Пулев да започне да отговаря на депутатски въпроси от ББР разпратиха и до медиите констатациите от Надзора над УС на ББР. При пълно спазване на банковата тайна констатаците са: ББР е отпуснала осем кредита в големи размери, шест от тях се обслужват редовно, нямат просрочия и генерират доход на банката. 

Неизрядните големи длъжници към Българската банка за развитие са три - група от компании в сферата на пътното строителство, транспортна фирма и производител на електроинструменти. Задълженията са за над 50 млн. лв., които са провизирани над 50%. Най-голямата нередовна кредитна експозиция е с размер от над 150 млн. лв.

Три големи неизрядни длъжници към ББР

Три големи неизрядни длъжници към ББР

Надзорния съвет: Кирил Петков нищо не е направил