Решихме да не вдигаме ДДС, съобщи премиерът Бойко Борисов, след като буквално изпита пред журналистите министрите от кабинета.

Симеон Дянков, Сергей Игнатов, Аню Ангелов, Тотю Младенов и Анна Мария Борисова докладваха пред премиера за реформите, които те ще предприемат.

Борисов съобщи, че на 15 май ще се проведе заседание на съвета за административна реформа, на което всеки министър ще докладва какви икономии ще предприеме, за да бъдат спестени нужните 900 милиона лева (колкото е дупката в бюджета, която би могла да бъда покрита с вдигане на ДДС).

„Единият, ако иска да гаси лампите, другият да си махне секретарката", коментира Борисов очакваните действия на министрите и добави, че личните шофьори трябва да се махнат."Направил съм метро като слънце", допълни Борисов.

При недостиг на осигурителен стаж ще се намаляват пенсии.
Още...

Премиерът съобщи, че в парламента е входирано предложение на правителството за актуализация на бюджета.

„Нито сме планова икономика, нито икономика извън криза, за да можем да планираме за цяла година", отбеляза по този повод Борисов.

Предложението за преправяне на бюджет 2009 има някои чисто социални мерки, които може да се нарекат леви, коментира още Борисов.

Сред тях са средства за тютюнопроизводителите, като той подчерта, че те нямат алтернатива. „Чух за рози, за китки, за какво ли не, но докато махнат тютюна и засеят друго, те ще умрат".
Предложението предвижда и отблокиране на 220 милиона лева от бюджета на НЗОК.

Нито един лекар и сестра няма да останат на улицата, гарантира Борисова
Още...

Същата сума Борисов каза, че очаква до края на годината да бъде спестена от икономии в сектора на лекарствената политика и здравни пътеки, където, по думите му, са правени огромни безобразия.

Други 148 милиона лева са предвидени за социално подпомагане. Тези пари ще отидат за най-слабите и неможещи хора. Допълнителни средства ще бъдат предоставени на регионалното и транспортното министерство за проекти, осигуряващи по-добра инфраструктура.

Бойко Борисов заяви категорично, че проектът за АМ "Люлин" трябва да бъде даден на прокуратурата и разпореди, ако това не е направено, да се свърши още днес или веднага след празниците.

Той изтъкна още, че над 5 милиарда лева спестявания на граждани и селяни отиват в банките и подчерта, че е необходимо засилване на предприемчивостта.

Премиерът заяви категорично, че ще бъдат направени 20% икономии на разходите в администрацията на министерства, агенции и общини.
От горива, цигари, строително желязо ще се съберат до 500 милиона лева повече до края на годината, посочи още Борисов.

Борисов изтъкна, че на правителството се налага на прави разходи заради предишното управление.

Изваждат научните институти от БАН, съобщи министър Игнатов.
Още...

Като пример той посочи военните хеликоптери, които „гълтат" 300 милиона лева.
300 млн. даваме да можем да ги показваме веднъж годишно по време на парад", коментира Борисов и изрази надежда, че прокуратурата ще се произнесе и ще има морално удовлетворение.

Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна, че втори месец намалява безработицата, стопанската конюнктура за първи път последния месец показва положителен ръст във всички сектори, депозитите в банките четвърти месец се увеличават, така че според него България се отлепва от дъното на кризата.