Шестима министри гласуваха против Нешка Робева да бъде удостоена с орден „Стара планина” първа степен. Със 7 гласа „за” обаче предложението е прието.

Това става ясно от стенограмата на днешното заседание на МС.

Първоначално министърът на културата Вежди Рашидов докладва, че има предложение на съставен инициативен комитет и предложението на министерството за Робева е на базата на това.

Спортният министър Кралев уточнява обаче, че след като най-високото звание за заслуги в областта на спорта е Венецът на победителя, който дават като почетен знак на министерството, то трябва да се работи с него за отличаване на спортистите и треньори, които имат заслуги за нашата държава…

Предлагат президентът да отличи Мариус Куркински, Георги Господинов и още 13 дейци за 24 май

Предлагат президентът да отличи Мариус Куркински, Георги Господинов и още 13 дейци за 24 май

Актьори и режисьори, музиканти, художници, писатели са номинирани за държавно отличие

Намесва се вицепремиерът и вътрешен министър Бъчварова, която допълнително разяснява какво са си обсъждали министрите преди заседанието:

Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

При гласуването обаче надделяват тези, които са за това Нешка Робева да бъде удостоена със „Стара планина”.

За са - Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски.

Против - Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.