Протестите на земеделците нямат политическа окраска. Исканията на протестиращите са справедливи. Това заяви пред БНР бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. 

По думите му решението да се вдигне забраната за внос на украинско зърно е политическо и е обвързано с ангажиментите към Европейската комисия и Украйна.

Според него, ако държавата иска да помогне на земеделците, то тогава трябва да намери пазари за продукцията, която залежава и да осигури начин за нейното реализиране. Найденов посочи, че протестиращите могат да бъдат подпомогнати и с други мерки като национални доплащания и данъчни облекчения.

Той определи изказването на премиера Николай Денков, в което той нарече земеделците "терористи" като обидно. По думите му в една нормална държава това би довело до оставката на министър-председателя.

Найденов подчерта, че протестите на земеделците са само началото. Той очаква на протест да излязат и редица други браншове. Бившият министър допълни, че расте недоволството сред ресторантьорите и миньорите в Маришкия басейн.

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Блокират се ключови пътища в страната и гранични пунктове