Има нужда от законодателни промени за подобряване на правната рамка в отнемане на българско гражданство.

До такава констатация е стигнал председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Мнението си той изказа по време на участието си в съвместното заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и комисия за контрол над службите, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Той даде за пример отнемането на българското гражданство на Сергей Адониев и информира, че причината за отнемането на гражданство е осъдителна присъда за банкови измами и пране на пари в САЩ в края на януари 2018 г. След като от ДАНС разбрали, че Адониев е бил осъждан в САЩ, сезирали Съвета по гражданство, с което българското гражданство на руския гражданин било отнето на 22 май 2018 г.

Георгиев припомни, че Сергей Адониев и съпругата му кандидатствали за българско гражданство за особени услуги в областта на телефонните услуги. Тя и трите им деца също са получили българско гражданство.

Припомняме, че за случая се разбра от съобщение на Ангикорупционен фонд, от където посочиха, че отнемането на гражданството става след техен сигнал и последващи писма от партньорски служби на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Причината за отнемането е укрита от българските власти, при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 година, информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни", пишеше в съобщението.

От ДАНС си свършили работата по случая, но искат Министерство на правосъдието да отнеме и българското гражданство на съпругата му и децата му.

След участието си в комисията, Георгиев обясни, че проверката за издаване на българско гражданство на руския гражданин е била направена от МВР и не е показала наличие на извършване на престъпление.
"В момента, в който от ДАНС научихме, че има такова извършено престъпление, сами инициирахме координацията с партньорските служби от САЩ", категоричен е Георгиев.

На въпрос дали е приключила разпоредената проверка на 40 000 души с българско гражданство, шефът на ДАНС oтбеляза, че проверката показала, че всичко, което е като процедура било извършено изрядно от служителите на ДАНС и МВР.
"Пропуски в процедурата няма", увери Георгиев.

Сред законодателните промени в правната рамка за получаване и отнемане на българско гражданство, контролните органи настояват за това кандидатите да отговарят къде и кога са пребивавали в други държави през последните 10 години и дали имат влязла осъдителна присъда или не.