От партията Рeд, законност, спаредливост (РЗС) са се договорили с финансовия министър за създаване на служба за митническо разследване и разузнаване.

Тя ще се ръководи от шефа на митниците, обясни лидерът на РЗС Яне Янев. В момента директор на Агенция "Митници" е генерал Ваньо Танов. Също така ще има и спецслужба за фискални разследвания.

"Считаме, че редовите полицаи от икономическа полиция, ГДБОП и прокурорите не са в състояние да боравят с такава специализирана материя", изтъкна Янев и обясни, че двете служби ще са обединени в Агенция за фискални разследвания.

С Дянков РЗС са обсъдили и Бюджет 2010, както и какви промени могат да влязат на второ четене в парламентарна зала.

Финансовият министър е съгласен да се увеличи акцизът на алкохола, но не и в размерите, искани от РЗС. Все пак Яне Янев каза, че ще се опита да убеди Дянков както за това, така и за акциза на бирата.

Според Яне Янев голям дял в консумацията на бира у нас се пада на малолетни и непълнолетни лица. Затова според него по-високият акциз ще повлияе на този негативен процес.

Също така, според лидера на РЗС, е крайно време да се провери дали България е традиционен производител на грозде или на хмел и бира.