Почти по едно и също време младежи на ГЕРБ и младежи-социалисти чистиха свастики в София, съобщиха от пресцентровете на двете партии.

Общинският съветник от БСП Борис Цветков заяви, че докато те чистят изрисувани свастики, полицията допуска пред храм-паметника "Св. Александър Невски" свободна продажба на фашистки символи.

Чистенето на свастики е по инициативата "Да изчистим омразата от улиците на София". От БСП в участваха столични общински съветници, представители на Младежката организация на БСП и на БСП - София, начело с председателите им Николай Бериевски и Петко Димитров.

Включиха се и симпатизанти и антифашисти, заедно с Организацията на евреите в България "Шалом".

Групата на БСП чисти свастики и символи на нетолерантността основно по централните столичните улици "Искър", "Веслец" и "Бачо Киро".

Материалите за почистване са подготвени от Столичния инспекторат. Според Борис Цветков трябва да има ясен механизъм, по който гражданите да могат да сигнализират в Столичния инспекторат, ако видят подобни символи в градската среда. Трябва да сме последователни, за да не допуснем да се събуди фашизмът отново. Всеки гражданин трябва да сигнализира за всяка притеснителна проява", допълни Цветков.

Тази вечер социалистите ще чистят по сигнал в 68-мо училище в столичния кв. "Дружба".

Почти по същото време младежите на ГЕРБ се събраха пред храм "Света София", за да чистят столицата от свастики.

"Самият факт, че днес толкова много хора се включиха в инициативата, е истинско доказателство за това, че в обществото е изградена нетърпимост към езика на омразата", заяви общинският съветник от ГЕРБ в СОС и член на МГЕРБ-София Михаела Иванова.

От Младежи ГЕРБ вярват, че агресията, омразата и разделението нямат място в днешния свят, каза тя. "Искаме да виждаме повече толерантност и разбирателство и в дни като днешния поглеждаме към бъдещето с надежда", заяви Михаела Иванова.