Депутатите отхвърлиха предложенията за намаляване на ДДС върху лекарствата, заложени в законопроектите на Ваньо Шарков /ОДС/ и група народни представители, както и в законопроекта на независимите депутати Лъчезар Иванов и Димитър Абаджиев.

В проекта на Шарков се предвиждаше 5 процента диференцирана ставка за лекарствените продукти и медицинските изделия, а в този на независимите Иванов и Абаджиев - диференцирана ставка от 8 на сто, съобщи БНР.

Парламентът обсъди на първо четене общо три законопроекта за изменения в Закона за ДДС, като при гласуването депутатите приеха само този на Министерския съвет.

В него са заложени промени, свързани основно с определяне мястото на изпълнение на доставка на услуги по оценка, експертиза и работа върху движими вещи и на посредническите услуги.

Предвидена е преходна разпоредба, с която се освобождават от данък превозни средства при декларирането им за свободно обръщение при наличието на определени условия - ако са били под режим на временен внос с пълно освобождаване от митни сборове към датата на присъединяване на страната към ЕС, също ако към датата на декларирането им за свободно обръщение са под същия митнически режим.

Облекчението важи и когато датата на първата регистрация на превозните средства е не по-късно от 31 декември 1998 г. и размерът на данъка е не по-голям от 100 лева.

Предлага се също щабът на Върховното командване на НАТО да се освобождава от ДДС при внос и при доставки на територията на страната. Досега такава възможност съществуваше само за въоръжените сили на страните от НАТО, се посочва в мотивите на вносителя.

Най-дискутирани в пленарната зала бяха предложенията за намаляване на ставката на ДДС върху лекарствените продукти.

Депутатът Васил Паница от ДСБ заяви, че заради високите цени на лекарствата у нас хора от района на Хасково ходят да купуват лекарства в Одрин и в Истанбул. Според него, данъкът върху лекарствата трябва да бъде между 5 и 10 процента.

Иван Колчаков от ОДС посочи, че има възможност данъкът да бъде намален до 5 процента.

Атанас Щерев от ПГ "Българска нова демокрация" смята, че трябва да се работи в две посоки - за регистрация на водещите лечебни заведения по ДДС, за да могат да си връщат данъка, както и за намаляване на ДДС върху книги, детски храни, облекла и лекарства.

„Голяма грешка е да се облагат с ДДС помощните средства за хората с увреждания", отбеляза Антонела Понева от ДСБ.

„Управляващите не искат да махнат два данъка - ДДС върху здравето и върху образованието", заяви Любен Дилов от ОДС.

Според Павел Шопов от „Атака" управляващите също не искат да има ДДС върху лекарствата и книгите, но „такова е заданието и матрицата на МВФ".

Веселин Методиев от ДСБ заяви, че ще внесе предложение за промяна на ставката на ДДС върху учебниците. Според него има достатъчно предпоставки за това, тъй като финансовите условия са съвсем различни от предходните години.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че най-лесно е да отпадне ДДС. Той попита с какви аргументи ще бъдат предпочетени лекарствените продукти пред образованието, хранителните продукти, или друго. Адемов призова депутатите да се обединят около това по какъв начин лечебните заведения могат да възстановяват ДДС.

Руденко Йорданов от „Коалиция за България" заяви, че е за диференцирана ставка върху лекарствата.