Проектът с новите промени на Изборния кодекс, внесен от мнозинството мина на първо четене със 111 За, против 35, 21 бяха въздържал се.

Днес депутатите се заеха с последните промени на Изборния кодекс, внесени веднага, след като кодексът бе приет и обнародван в Държавен вестник. Те касаят предимно гласуването в чужбина. Припомняме, промените, предложени от ГЕРБ, в съавторство с реформаторите – отварят възможностите за разкриване на така наречените автоматични избирателни секции, но оставя броя на заявленията на 60 и тавана от 35 секции в една държава.

Проектът на АБВ не мина. Същата беше съдбата и на изборните идеи на червените, както и на независимия депутат Георги Кадиев.    Проектът на Радан Кънев и група също не мина през ситото на пленарна зала.
Идеите на БДЦ претърпяха тотален крах с подкрепа от само двама законотворци. На ДПС проектът също не получи достатъчно подкрепа.

Българският парламент се явява на поправителен изпит, заяви независимият депутат Велизар Енчев по време на дебатите за изборния кодекс. Само че една грешка не се поправя с друга грешка, подчерта той.

Енчев поиска да се наложи мораториум на НС да прави изборни промени, докато Конституционния съд не се произнесе по президентското вето и докато народът не каже мнението си по въпросите от референдума на Слави Трифонов.

Реформаторът Димитър Делчев похвали въвеждането на електронно гласуване, както и машинен вот в повече секции. Похвали допълнителното обучение на членовете на изборните комисии.
Делчев видя страх в предложението на левицата избори и референдум да не се провеждат в един ден.

Четин Казак от ДПС пък атакува „недоносчето” - първият вариант на изборния закон. Сега според него депутатите трябвало да гласуват амбициите на един или друг малък коалиционен партньор, чиято цел била да си запишат една червена точка в предизборните платформи.

Депутатът от ДПС е против да се ограничават правата на гражданите зад граница. Развявала се мантрата, че някой отвън щял да влияе на изборния процес. Развявала се мантрата на защитата на националната сигурност.

Казак бе категоричен, че сънародниците ни в чужбина не са заплаха за националната сигурност. Ограничението от 35 секции в чужбина било насочено към сънародниците ни в Турция, според Четин Казак. Заложници сте на ксенофобията, национализма и популизма, обърна се той към герберите.