Министерството на отбраната (МО) обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя РД-33, сер. 2, за самолети МиГ-29, съобщава БТА.

Целта е да се възстанови техният междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба.

Прогнозна стойност на обществената поръчка е 19 620 000 лв., без ДДС. С ДДС тя възлиза на 23 544 000 лева.

Поръчката е публикувана на 5 април. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 17 май 2024 г.

МО прекрати обществената поръчка за двигатели за МиГ-29

МО прекрати обществената поръчка за двигатели за МиГ-29

Мотивът за това решение е липсата на подадени оферти

България разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Това, както стана ясно, ще стане с две години по-късно от срока в договора, заради забавяне на производството по време на пандемията. 

Предишната поръчка за ремонт на двигатели бе подписана преди 7 месеца с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.

Припомняме, че съвременната ни политическа, а и съдебна история има и едно дело и обвинение -  през ноември 2016 г. военният министър Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Обвинението бе за застрашаване на националната сигурност, тъй като вместо от руската фирма-производител, Ненчев е поискал от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Преди по-малко от годината делото приключи окончателно с оправдателна присъда на последна инстанция.