По време на визитата си в САЩ Драгомир Заков е водил преговори с Пентагона американски самолети да се включат в съвместната въздушна охрана на България, съобщава БНР. Това заяви министърът на отбраната по време на посещение на полигона в Црънча.

"Проведохме разговори по възможностите за "Air Policing" в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и Ф-16 Блок 70. Това са още предмет на разговори, бройки самолети, откъде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами. Това са още елементи на разговор", каза още Заков.

Той коментира и темата за вдигнатите по тревога МиГ-ове, които оказаха помощ на пътнически самолет, за който беше сигнализирано че има бомба на борда.

"Ние сме приели от Румъния, предали сме на Турция случая. Това, което нас ни притеснява в случая, че подобни случаи не зачестяват, но да кажа стават така регулярни и това, което ние трябва да се опитваме да разберем заедно с нашите съюзници, е откъде се появява това нещо, защо се появява и има ли причина конкретна да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО за подобни случаи. Очевидно става дума за фалшиви сигнали, но ние сме длъжни да отреагираме, както и нашите съюзници по трасето на самолетите", каза Заков.

Министърът на отбраната засегна и темата за военната помощ за Украйна. По думите му страната ни има военно-промишлени възможности, за да окаже техническа помощ на Украйна.

Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдават днес заключителния етап на многонационалното учение "Trojan Footprint 22" в учебно-тренировъчния комплекс "Црънча" край Пазарджик.

Демонстрациите включват парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил и упражнения по стрелба с пистолет и автомат. В учението ще участват военни от състава на Съвместното командване на специалните операции, от армиите на други натовски държави, както и сили на Министерството на вътрешните работи.

Български МиГ-29 оказаха помощ на пътнически самолет
Обновена

Български МиГ-29 оказаха помощ на пътнически самолет

Същевременно Заков е на посещение в полигона в Црънча, където коментира случая