Бъдещето на човечеството е в модерния социализъм. Това е било посланието в доклада на председателя на Социалистическата партия на Сърбия, първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по време на 10-я Конгрес на Социалистическата партия на Сърбия.

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов напълно възприема и подкрепя това послание, пишат от пресслужбата на червените.

Паргов бил официален гост на форума в Сърбия. Там той се срещнал с водещи политически фигури сред сръбските социалисти, сред които и Дачич.

Паргов иска да стабилизира малкия бизнес, бедните да забогатеят и социализъм

Паргов иска да стабилизира малкия бизнес, бедните да забогатеят и социализъм

Предстои изключително тежка политическа зима, зима на гражданско недоволство

"Според Дачич тезата за "Краят на историята", която американският философ Франсис Фукуяма лансира преди малко повече от четвърт век, не е нищо друго, освен негова собствена позиция", коментира Паргов.

Той припомня, че Фукуяма публикува книгата си "Краят на историята и последният човек" през 1992 година. "В нея авторът тогава се опита да докаже, че крахът на комунистическия строй и триумфът на либералния световен ред, демокрацията и либерално-капиталистическата икономика са логичен край на еволюцията на формите на държавната власт", сочи Паргов, като тълкува обаче, че геополитическите промени, победата на консервативни и дори крайнодесни политики в Европа в последните години налагат все по-активно търсене на алтернатива на либералния световен ред. Това категорично опровергавало твърденията на Фукуяма.

"Нещо повече, самият той вече признава, че констатациите в книгата му не са точни. И дори твърди, че модерният социализъм е възможно най-добрата алтернатива за бъдещето", изтъква социалистът.

По думите му в доклада на Дачич той обяснява, че модерният социализъм означава антирадикализъм, антикапитализъм и повишаване стандарта на живот на хората.

"Модерният социализъм е справедливост, солидарност, свобода и равенство. Той не предполага еднопартийна, а плуралистична политическа система с добре развита пазарна икономика и правилно приложени нейни принципи", сигурен е Паргов.

Според него модерният социализъм означава зачитане на върховенството на закона, правата на човека, демократичните устои на държавата и справедливо разпределя социалните и национални богатства. "Накратко казано, модерният социализъм е за национален суверенитет и държавен интегритет", обяснява още лидерът на БСП - София.

42 % от демократите в САЩ са за социализъм

42 % от демократите в САЩ са за социализъм

Сред републиканците данните са значително различни