Самоходните гаубици, които дадохме на Украйна, са с отпаднала необходимост. В нашите въоръжени сили цялото въоръжение и техника са налични, дивизионите ни са попълнени. Имаме военновременни формирования и за тях има налична артилерия. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред БНР.

Той увери още, че военната помощ за Украйна по никакъв начин не нарушава окомплектоваността на българските въоръжени сили.

Запрянов посочи още, че България купува най-доброто за средствата, които иска да похарчи. F-16, block 70 не се различава от F-35. Технологиите, които ще получим с F-16 са от върхово поколение, каза военният министър.

"Възраждане" се възмути, че сме дали и самоходни гаубици на Украйна

"Възраждане" се възмути, че сме дали и самоходни гаубици на Украйна

Решението на служебното правителство било слугинаж и престараване

Той заяви, че като министър се доверява на военната експертиза, а не си позволява да е експерт по всичко като по сценария на български филм "Експерт по всичко".

Запрянов увери още, че няма да се предлага на парламента да се връща наборната военна служба. Войната в Украйна показа, че професионалните въоръжени военни сили доминират, обясни министърът на отбраната.

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден

Той очаква също кадрово стабилизиране на армията с 2,5% от БВП бюджет за отбрана