В понеделник от 9 часа ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и обявяване за противоконституционен приетият мораториум, който Народното събрание прие. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на извънреден брифинг в централата на партията.

Ние ще питаме допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на други държавни органи, които изпълняват функция, съгласно Конституцията и законите. Ние считаме, че има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в НС от партиите на промяната отново трябва да им се напомни, изтъкна Атанасова.

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че решението на НС противоречи на Конституцията на България, нарушавайки принципа на разделението на властите и правовата държава. С мораториума се ограничава дейността не само на МС, но на всеки един държавен орган в държавата, определен с конституция и закон, посочи Захариева.

Според нея има-няма за три дни това 45-то Народно събрание и мнозинството в него приело не по-малко от три противоконституционни решения.

Десислава Атанасова се надява президентската институция да е толкова прецизна и по отношение на законодателството. Тя се надява президентството да следи за лобистко законодателство и такова, което е противоконституционно. Нашата стратегия е, че ние винаги сме се осланяли на дейността на институциите, вярваме и се надяваме, че КС възможно най-бързо ще вземе отношение на мораториума и на всичко предстоящи решения, посочи тя.

Вече 5 години представителят на ИТН Ива Митева е имала време да се запознае с предложенията на Слави Трифонов, за районирането на страната и всички твърдения са просто нелепи. По всички неизпълнени ангажименти не само предизборни, но и в последните години - на това бяхме свидетели днес, коментира Атанасова промените в Изборното законодателство.

Припомняме, за промените в ИК бяха прието само предложенията на "Има такъв народ".

Относно промените в Изборния кодекс, Екатерина Захариева заяви, че има много материал, с който да се сезират международните институции. Имаха време да напишат подробно законопроектите си, а нямаха време да напишат законопроект за мажоритарното гласуване, недоумява Захариева.

По думите й президентът не е казал още кога ще връчи, бързал веднага даде мандата на ГЕРБ, но управляващите в оставка не знаят кога ще бъде връчен вторият мандат.

Единствената цел е, че те очевидно нямат желание да поемат отговорност, да съставят кабинет и да управляват държавата, е приемането на предложението в Изборния кодекс, категорична бе Захариева.

Мислят си, че по този начин ще спечелят повече гласове, но единственото което на направят е да всеят хаос. Тогава, когато се отправят критики към законопроектите на ГЕРБ, да се вгледат в собствените, призова Екатерина Захариева.