Мостра от специален композитен материал, разработен по военна технология, която до преди няколко години е била секретна, донесе министърът на отбраната Веселин Близнаков на днешното заседание на Министерския съвет, предаде БНР.

Този материал ще бъде произвеждан за първи път и за граждански цели в България, в подразделението на "Терем" във Варна - КРЗ "Флотски арсенал" в сътрудничество с Швеция, съобщи министърът. Той отбеляза, че материалът може да се ползва за граждански цели - плаващи казина, плаващи острови, хотели, детайли на кораби детайли на автомобили, дори детайли на космически совалки.

Той се отличава с висока здравина и плътност - по-висока от стоманата, лек е и лесно се поддържа поради което има поливалентност на използването, допълни министърът. Очаква се в следващите няколко години да бъдат инвестирани 60 млн. евро в това предприятие. В началото ще бъдат наети 500, а след това още 1000 работници.

България ще участва с апортна вноска, допълни министърът Мисля, че това е най-значимата инвестиция на Швеция в България и поставя основата на много сериозно икономическо сътрудничество между двете страни, заяви Близнаков, който днес се е срещнал с представители на "Океаник Криейшънс" - фирмата, която ще внедрява технологията у нас.

На срещата са присъствали представители на СААБ и посланика на Швеция у нас. В следващите дни ще бъде регистрирано съвместно дружество между "Флотски арсенал" и "Океаник Криейшънс", съобщи министърът. Във финансирането участват и Световната банка, Нордик Инвестмънт банк и дружеството, което притежава технологията. Инвеститорите имат намерение в началото да обучат специалисти в Швеция и след това да започне производството. Те ще доставят оборудването и ще построят халетата, каза министър Близнаков.