Министерството на околната среда и водите поема отговорност да се осигурят средства за изграждане на пречиствателни станции по цялото Черноморие. Това заяви министър Джевдет Чакъров, който участва в организирана по негова инициатива среща с представители на общини и ВиК дружества за обсъждане на въпроси, свързани с подобряване на управлението на проектите по ИСПА.


Той посочи, че пречиствателна станция трябва да се изгради в Шабла. В Балчик вече се строи със средства по ИСПА, в Златни пясъци трябва да се разшири капацитетът на съществуващата. 

В Бяла трябва да се построи втора, в бургаския квартал „Меден рудник" вече е подписан договор за строителство по ИСПА, в Созопол се строи, в Приморско има пречиствателна станция, но няма довеждащи колектори и ще се предвидят средства за това.

В Ахтопол ще бъдат предвидени средства и за проектиране, и за изграждане на пречиствателна станция, а в Царево трябва да се разшири капацитетът на съществуващата, съобщават от пресцентъра на МОСВ.


Министърът подчерта, че подготовката за изпълнението на Оперативната програма „Околна среда" върви в посока още тази година да има реално усвоени средства, а не само подписани договори.

Той посочи, че очакванията са още през октомври да започне реалната работа по линия на оперативната програма.
Джевдет Чакъров призова общините да са много по-активни в подготовката на проекти, с които ще кандидатстват за финансиране и правилно да определят приоритетите си.

Ще ви дам пример със София - правителството продължава да потвърждава своя ангажимент завод за отпадъци в столицата да се финансира от Оперативната програма „Околна среда", ако такова е решението на общината. Но трябва да се прецени, дали не е по-добре с тези пари да се изгради канализация на столичните квартали, където няма такава, като Горубляне, Горна баня, Драгалевци, Симеоново, а заводът да се направи чрез публично-частно партньорство, какъвто интерес има и което би станало много по-бързо, допълни министърът.