Сдружение "Балканка" организира тази сутрин протест пред Министерството на околната среда и водите срещу инвестиционно намерение за рудодобива в района на Босилеград в Сърбия, съобщи БНР. Неправителствената организация, бореща се за опазване и възстановяване на реките у нас, настоява за по-активни действия от българска страна, за да се ограничи трансграничното замърсяване на водите, особено с оглед на разширяване на производствата. Протестиращите се обявиха за незабавна оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров. Акцията им бе под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!".

От сдружението посочват, че река Драговищица се замърсява от мините Подвирови и Грот в Босилеградско, като идва от Сърбия и минава през Кюстендилска област у нас, където се влива в Струма. Водите на двете се използват за напояване на овощни насаждения, а кладенците с питейната вода за Кюстендил са разположени при устието на Драговищица при Струма. От "Балканка" отбелязват, че сега предстои разширение на мината Подвирови и изграждане на нова мина Поповица.

Въвеждат механизъм за контрол на въглеродните емисии по границите

Въвеждат механизъм за контрол на въглеродните емисии по границите

Промените в Закона за ограничаване изменението на климата бяха приети с 14 гласа "за" и 2 "въздържали се"

По-късно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе с официално становище по трансграничната процедура за инвестиционно предложение "Разработване на оловни, цинкови и медни руди от мини "Подвирови" и "Поповица" в района на Караманица, община Босилеград". От екоминистерството изтъкват, че В доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не са застъпени и не са оценени изчерпателно и подробно възможните сериозни трансгранични въздействия на проекта върху околната среда, включително върху повърхностните и подземните води, както и върху зоните за защита на водите във водосбора на река Драговищица на територията на България.

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България призовава МОСВ за спешни действия

Според МОСВ освен това не са набелязани, предложени и разработени достатъчно подходящи мерки за намаляване и неутрализиране на възможните въздействия върху компонентите и факторите на околната среда. От ведомството подчертават, че не може да се даде положителна оценка за допустимост на инвестиционното предложение както по отношение на околната среда, така и от здравна гледна точка.

МОСВ настоява да бъдат отстранени всички нередности по доклада, както и да бъде организирано обществено обсъждане и в България.