Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев, разпратена до медиите във връзка с гласуваното днес решение за обявяване на извънредно положение за периода 13 март - 13 април.

Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни, признава Румен Радев, а строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност - здравето и живота на българските граждани.

"Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие."

В позицията си президентът настоява освен строги ограничения да бъде предвиден и пакет от икономически и социални мерки, тъй като без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите.

"Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема."

Позицията на държавния глава завършва с призива: Нека всички подкрепим нашите лекари и медицински работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия.

83% от българите готови да бъдат ограничени в името на здравето

83% от българите готови да бъдат ограничени в името на здравето

7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни