Мотористи и депутати седнаха и май се разбраха за момента. Протестът, насрочен за 13 април, обаче не се отменя. Депутатите го удариха на молитви да не е протест, а мотосъбор. Срещата между мотористите и законотворци от различни парламентарни групи се проведе в Народното събрание.

По един или друг начин казусът, който ви притеснява, ще бъде разрешен, увери депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Реформаторът Петър Славов вече е подготвил законодателна промяна за 6-месечна застраховка „Гражданска отговорност”. 

Интересни данни представи Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор. Според нея наредбата, ядосала мотористите, не била срещу добросъвестните, а идеята й била да се реши един сериозен проблем. Чужди граждани регистрират у нас превозните си средства. Като направят ПТП в чужбина плаща Гаранционният фонд или всички данъкоплатци. Плащат се колосални суми, изтъкна Агайн. За 2015 г. са платени 12,6 милиона лева за събития в чужбина и 10 милиона лева за инциденти у нас. 588 000 са нерегистрираните превозни средства у нас.

По последни данни от вчера 76% са незастрахованите мотопеди. Към 30 юни 2015 г. незастраховани са били 63% от регистрираните мотопеди. 155 000 са регистрираните мотори. 20-30% от катастрофите с мотори са станали в неактивния мотосезон. През 2013 г. инцидентите са били 649. През 2014 г. са станали 550 катастрофи с мотори, 170 в активния сезон, 96 в неактивния.

През миналата година 414 са инцидентите с мотори. От началото на тази година ПТП-тата са 46. Има хора, които си карат моторите, независимо че условията са лоши, отчете Агайн. 

Не сме против наредбата, изтъкна мотористът Георги Томов. Те били срещу автоматичното заличаване на регистрация. Не ставало ясно как щяло да става това, след като няма яснота за автоматичната регистрация. Мотористите искат гъвкавост в застраховането и срочни застраховки. 

Според Ралица Агайн обаче едва ли срочните застраховки ще решат проблема. Не смятам, че това е изгодно за клиента, подчерта тя.

Делян Добрев увери, че идеята за 6-месечни застраховки ще се обмисли. Мотористите изразиха задоволство от срещата, но казаха, че протестът няма да се отмени. Добрев и колегата му от БДЦ Стефан Кенов обаче настояха да не е протест, а мотосъбор. Стана ясно още, че мотосезонът не е заплашен.