Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще обсъди и ще даде предложения във връзка с промяна на сроковете, които са предвидени в Наредба 5 за техническите паспорти за строежи.

Припомняме, че Наредбата за техническите паспорти в България влeзе в сила през 2007 г. Тя засяга не само новостроящи се, но и съществуващи сгради, но голяма част от сградния фонд е без такива паспорти. 

До 31 декември 2024 г. удължават срока за паспортизация на сградите

До 31 декември 2024 г. удължават срока за паспортизация на сградите

Само 0,39% от регистрираните през април 2021 г. сгради имат паспорти в Агенцията по кадастър

От МРРБ ще преразгледат и спорния текст за уличната регулация във връзка с изразеното несъгласие от кметове на общини и всички браншови организации, които имат пряко отношение към инвестиционното проектиране и строителния процес. Създава се работна група с цел промяна на спорния текст на чл.148, ал.16 от ЗУТ, изменен в бр.20 на ДВ, от 9 март 2021г., касаещ условието за получаване на разрешение за строеж за прилагане на улична регулация.

Работната група ще разгледа всички предложения на съсловните организации и ще бъдат направени и други належащи промени в ЗУТ с цел да се отговори на обществения интерес.