снимка:emaxpress
Предстои да бъдат спрени договори за още около 160 млн. лв., защото са финансово необезпечени.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на форум, посветен на мерките срещу сивата икономика.

По част от договорите, които са спрени, е установено че не са работи по пазарни цени, както трябва да бъде.
Плевнелиев посочи, че след направени проверки и корекции от МРРБ са икономисали на държавата 67 млн. лв. само през първите три месеца на управлението на новото правителство.

В миналото са подписани финансово необезпечени договори, това поражда корупция, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

МРРБ има в момента 250 млн. лв. задължения по финансово необезпечени договори и да се сключват такива договори е било практика през последните 20 години, обяви Плевнелиев.

Така според него държавата генерира корупция, защото един административен служител взема решение на кого колко пари да плати, а строителните фирми се борят за тези плащания.

Миналата година са разплатени 4,2 млрд. лв. в последния момент, тази година подходът е корено различен, обяви Плевнелиев. Направихме пълен анализ на всяка фактура и всяко плащане в координация с браншови организации, каза той.

Голямата ни цел е не да разплатим тези финансово необезпечени средства, а от 1 януари 2010 г. да работим само по 100 процента финансово обезпечени договори, заяви министърът.

По нов начин ще се работи и по отношение на тръжните процедури - съвместно с организацията "Прозрачност без граници", информира министърът.

Между 250 и 300 млн. евро ще бъдат спестени при прозрачна тръжна процедура за строителството на магистрала "Тракия", съобщи той. При една непрозрачна процедура в миналото сумата, договорена за изграждане на същата отсечка от 115 км, е била 619 млн. евро, припомни Плевнелиев.