"Най-тревожна е тенденцията законопроекти, разработени от МС, да бъдат внасяни от народни представители", заяви пред БНР Даниел Вълчев по повод на изследването "Юридически барометър".

Според него по този начин се избягва общественото обсъждане, тъй като един месец законопроектът трябва да бъде на страницата на Министерски съвет (МС), за да може хората да се запознаят с него.

Пред БНТ Вълчев поясни, че през последните шест месеца във внесените законопроекти -16 са от МС, 26 - от народни представители.

"Продължава много бързия темп на промяна на някои от най-основните, най-важните, засягащи най-голям брой български граждани нормативни актове", обясни Вълчев.

Той даде пример с Кодекса за социалното осигуряване, който е обнародван през декември 99-а година и през месец август е било 131-о му изменение и допълнение.

Законът за частната охранителна дейност е бил изменен и допълнен още преди да влезе в сила.

Около 1/3 от законите вече влизат в сила от деня на обнародването си, а не 3 дни по-късно.

В изследването е посочено още, че за децата, родени по време на брака, действа презумпцията за бащинство - баща на детето е съпругът на майката. По отношение на останалите произходът се установява чрез припознаване.

Според Вълчев в България вече около 60% от децата са родени извън брака и това поставя много сериозен въпрос пред българската правна система. По думите му вторият голям проблем е т.нар. сурогатно майчинство.

Изследването излиза на всеки 6 месеца.