Седемте регионални дирекции на "Гранична полиция" да имат правото да искат и използват специални разузнавателни средства. Това се предвижда в проекта на Закон за допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), който Министерски съвет одобри днес.

Мотив за предложеното допълнение на ЗСРС е обстоятелството, че регионалните дирекции отговарят за съответната гранична зона, както за и въздушната граница.

В заключителна разпоредба от законопроекта се предлага Главна дирекция "Гранична полиция" да има право на достъп до електронната информационна система на Българска народна банка (БНБ). Предложението се обосновава с това, че в Закона за кредитните институции (ЗКИ) са посочени структурите на МВР с право на достъп до електронната информационна система на БНБ - ГД "Национална полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и областните дирекции на МВР. ГД "Гранична полиция" обаче не е посочена като структура на МВР, оторизирана по силата на посочената разпоредба с достъп до такава информация от БНБ.

Липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ води до невъзможност да се ползват наличните в нея данни, а това се отразява негативно върху оперативно-издирвателните мероприятия, извършвани от ГД "Гранична полиция".

Дейностите по предотвратяване, пресичане, разкриване, разследване и документиране на престъпления, чрез събиране на достатъчно доказателства е именно събирането на данни от всякакво естество, в това число и финансова информация, която в определен момент да послужи за целите на доказването.

Служителите на ДАТО ще могат да се лекуват в правителствените болници

Служителите на ДАТО ще могат да се лекуват в правителствените болници

Според БСП това е акт на уважение към служителите в системата на националната сигурност