Министерският съвет прие дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата му за периода 2024-2026 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда. Те предвиждат запазване на прилагания до този момент консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

Правителството подчертава, че по този начин се гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари. Това съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея, както е и досега.

Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с икономическото развитие, пазарните показатели и промените в параметрите на държавната пенсионна система, направени вследствие на законови промени.

Средствата от Сребърния фонд остават непокътнати

Средствата от Сребърния фонд остават непокътнати

Няма да бъдат използвани за текущи нужди