Предоставят 50 000 лева държавна гаранция за организиране на изложба в Националната галерия от 24 май до 30 юни, съобщиха от МС след днешното правителствено заседание.

Решението за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция, представяща движими културни ценности от колекцията на Ермитажа, бе прието на днешното заседание на МС. Експозицията е организирана от Националната галерия, като част от официалната програма на Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май).

Експозицията в Националната галерия ще включва меча на хан Кубрат, свързаните с него артефакти и други движими културни ценности от фонда (колекция) на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия. Парите за застраховката ще бъдат блокирани за периода на транспортиране, организиране и експониране на изложбата през 2019 г.

Представянето на изложбата ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища открито на територия извън съвременните български земи.