Министрите в служебното правителство "Янев" са приели на днешното си заседание да бъде изработена пътна карта за изпълнение на осъдителните решения на ЕС по правата на човека, постановени срещу България. Новината съобщи в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Кабинетът одобри изплащане на обезщетения по 5 решения на ЕСПЧ

Кабинетът одобри изплащане на обезщетения по 5 решения на ЕСПЧ

ешенията по делата срещу България са постановени в периода 02.04.2020 г. - 07.09.2020 г.

Той поясни, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е приела резолюция, изразяваща безпокойство за броя на осъдителни решения в ЕС на правата на човека. На няколко заседания Стоилов е внесъл годишния доклад на България по отношение на осъдителните решения и има известно подобрение. Част от тези решения не се изпълняват и това е повече от 15 г.

Янаки Стоилов оставя тест на следващия министър за съдебната реформа

Янаки Стоилов оставя тест на следващия министър за съдебната реформа

Очаква КС да реши правомощията на министъра

По думите на Стоилов трябва да се набележат стъпки и да се избегнат случаите на повтарящи се нарушения. С оглед на тази тема се предлага в проекта на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост да се предвиди отговорност на всички институция по отношение на решения на ЕС по правата на човека и тези обезщетения да се изплащат от собствения им бюджет. Това зависи от промените в Закона за бюджета и мнозинството в НС, поясни министърът на правосъдието.