Процедурата за предоставяне на специална защита на застрашени лица се регламентира в отделен правилник, съобщиха от Министерския съвет.

На днешното заседание на кабинета "Борисов-3" бе приет правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени при наказателно производство. С него се регламентират мерките за специалната защита на застрашени лица по смисъла на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), приет през 2005 г.

С влезлите в сила на 29 май промени в Закона се въведе ефективен механизъм за включване и пребиваване на застрашени лица в Програмата за защита. Въведе се понятието "специална защита", която включва предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица, уточниха от МС.

Приетият днес правилник детайлизира дейностите на компетентните държавни органи в съответствие с функциите им, определени в Закона, както и процедурата за предоставяне на предварителна защита и за включване в Програмата за защита съобразно процедурата, уредена в закона.

Предвиждат се условията, редът и начинът за изпълнение на мерките за специална защита да се определят с правила, утвърдени от главния прокурор. Акцентира се върху задължението на Бюрото по защита периодично да изготвя мотивирано становище до главния прокурор, след вземане на мнение от органа, изготвил предложението, относно необходимостта от продължаване на мерките по Програмата за защита за всяко защитено лице или за тяхното изменение или прекратяване.

Уточняват се предпоставките за изпълнение на мярката релокация в друга държава. В правилника е регламентирано още, че при организиране и изпълнение на специалната защита Бюрото по защита ще получава съдействие от всички органи на държавна власт и местно самоуправление.

Задължени да помагат за осигуряване на защита са и юридически и физически лица. Те трябва да предоставят включително достъп до необходимите данни в техните информационни фондове, като редът и начинът се предвижда да бъде определен в инструкции.