Министерският съвет прие Наредбата за регулиране на заплатите в предприятията с над 50 на сто държавно участие, свързана с увеличаването на възнагражденията в дружествата с над 50 % държавно или общинско участие.

Наредбата няма пряко отношение към исканията на транспортните работници, които ще стачкуват на 15 май.

Вносители са министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че приетата наредба отговаря на икономическите реалностив страната, защото в момента много от предприятията заобикалят действащата в момента наредба чрез плащания на ръка, което означава една допълнителна заплата, а върху тази заплата не се плащат осигуровки.

Премиерът добави, че приетата наредба по същество представлява модифициран вариант на предишната, който съответства на икономическите възможности на държавата в момента. Станишев уточни, че проблемът за предстоящата стачка в столичния градски транспорт не е в наредбата, а в отношенията между Столичната община и столичния градски транспорт.

За тази година субсидията от страна на държавата за Столичната община само за транспорт е 30% или 21.5 милиона лева, а за миналата година е била в размер на 16,5 милиона лева.

Министър-председателят уточни, че това увеличение на субсидията не е отразенов увеличението на възнагражденията на работниците в столичния градски транспорт, а това как да се използват тези средства определя Столичната община.

Станишев подчерта, че Министерският съвет и занапред е готов да съдейства за решаването на този конфликт между двете страни, без да поема чужда отговорност, иначе би възникнал въпросът за какво служи местното самоуправление.

По отношение на напускането на министрите от НДСВ на днешното заседание на правителството премиерът заяви, че министрите на НДСВ не са взели участие в обсъждането, защото имат свои виждания, но ясно е било заявено от вицепремиера Вълчев, че това не означава неприемане на наредбата.

Приетата от кабинета наредба в принципната си конструкция съдържа същите регулации на действащата в момента наредба, каза министърът на финансите Пламен Орешарски, като добави че тя е либерализиран модел тази, която действа в момента.

Според него приетата наредба следва благоразумен подход на нарастването на работната заплата. Министър Орешарски уточни, че през следващото тримесечие заплатите на работещите в предприятията с над 50 на сто общинско и държавно участие няма да нараснат с 50 на сто, но ще бъдат увеличени с повече от действащите в момента регулации.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев добави, че при еднократно прехвърляне на социални доходи на хората в пари към работната заплата, това няма да бъде отчитано като регулативен процес.