По-добрата свързаност на страните в Инициативата "Три морета" ще предостави по-добри икономически възможности и качество на живот за гражданите, както и по-сплотен и силен Европейски съюз.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета". Тя се проведе на 6-7 септември в Букурещ. На събитието присъстваха лидерите на 12-те страни участнички, а ръководителите им бяха посрещнати от президента на Румъния Клаус Йоханис, който е домакин на форума.

Габриел подчерта ключовото значение на свързаността и постигането на осезаеми резултати в стратегическите трансгранични и регионални проекти.

Тя изтъкна и важността на присъединяването на България и Румъния към Шенген, което ще допринесе за постигането на целите на Инициативата "Три морета".

Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Относно ЦИК, според нея няма риск за каквато и да е намеса

За страната ни ключово значение има развитието на Иновационния фонд към инициативата и възможността за финансиране на проекти, заяви Габриел.

Тя приветства и присъединяването на Гърция като 13-ата страна-участничка в инициативата, както и на Украйна и Молдова като асоциирани членове. На срещата лидерите на страните от Инициативата "Три морета" приеха и съвместна Декларация, която представя общите цели и приоритети.

По време на срещата във видео обръщение директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пък посочи като ключови инвестициите в транспортна и дигитална инфраструктура.

По думите й войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна, като тегли надолу перспективите в страните от "Три морета".

Инфлацията ще продължава още известно време да тежи на уязвимите семейства, но намалява, увери Георгиева и допълни, че през следващата година се очаква растежът леко да се повиши.

Напредъкът е твърде бавен и икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, отколкото беше преди пандемията, заяви Георгиева. Рисковете варират от допълнителни шокове, свързани с войната, които да се отразят на цените на храните и горивата, до предизвикателствата от геополитическата фрагментация и климатичните промени.

Икономическата стабилност е на първо място, подчерта шефът на МВФ. Това означава борба с инфлацията, докато битката бъде спечелена. Монетарната и фискалната политика трябва да работят заедно, докато продължават да подкрепят най-уязвимите хора, посочи още Георгиева.

Инфлацията в Европа остава стабилна

Инфлацията в Европа остава стабилна

Очаква се решението на ЕЦБ за лихвения процент

По думите й на следващото място по важност е запазването на надеждни енергийни доставки и спешен преход към благоприятна за климата устойчива енергия.

Инвестициите в транспортна и дигитална инфраструктура са също фундаментална стъпка според Георгиева. И симулационните модели на МВФ показват, че тук техният ефект може да бъде удвоен през следващите 10-15 години, ако бъдат направени правилно, изтъкна тя. Това означава подобряване на свързаността през граници и региони и постигане на същата ефективност на публичните инвестиции, както в страните от ЕС-15.

Нужни са и добре замислени регулации, които да осигурят равен достъп до тази нова инфраструктура за всички потребители.

И накрая, според шефът на МВФ, трябва да се подобри бизнес климата. Повишаването на ефективността на управлението и намаляването на корупцията ще направят региона по-конкурентоспособен, когато компаниите избират къде да инвестират в дългосрочен план.

Инициативата "Три морета" е важен катализатор за така силно необходимите частни инвестиции, подчерта Кристалина Георгиева.

"Докато работите по засилване на перспективите пред този регион, МВФ ще бъде на ваша страна. Защото сме напълно съгласни с мотото на домакина Румъния за тази конференция - заедно сме по-силни", допълни тя.