Министерството на външните работи прави всичко възможно за осъществяването на безопасна евакуация на българските граждани от Судан. Това заяви на брифинг зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Координирано търсим и предлагаме варианти като маршрути за евакуация. Сътрудничим си тясно с Турция, Саудитска Арабия, САЩ и Великобритания, поясни той.

По думите му 31 българи са изявили желание за евакуация. Поддържа се денонощен контакт с тях. Близо 1500 европейски граждани се намират в Судан. Около 1000 от тях вече са евакуирани, допълни Коджабашев.

В Судан се води кръвопролитна война и това затруднява евакуацията. Ако ситуацията се влоши ще бъдат обсъдени и други варианти за извеждане на нашите сънародници от страната, каза още той.

Таня Димитрова посочи, че към МВнР е организиран кризисен щаб. Тя уточни, че на 21 април с конвой от Саудитска Арабия са евакуирани трима българи. На 22 април са евакуирани други двама. Осем български граждани пък са били транспортирани до Египет на 23 април. Седем наши сънародници са отпътували за Судан, а други двама са кацнали днес в Берлин. Един българин е отказал евакуация и се е върнал в Хартум.

По думите й на терен все още са 10 наши сънародници. Един българин и семейството му не са включени в списъка за евакуация, заради липса на български документи, поясни Димитрова.

МВнР продължава да следим ситуацията на място.

Външно министерство започна евакуация на българите от Судан

Външно министерство започна евакуация на българите от Судан

Саудитска Арабия съобщи вчера, че повече от 150 души са на безопасно място