Няма промяна в подготовката на изборите от страна на МВнР, които организират вота зад граница. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. На 11 септември първата българска група заминава за Украйна за отваряне на посолството ни, за да се проведат по възможност избори там. Само 7 заявления за гласуване в Украйна са подадени до момента.

Над 16 000 подадени заявления за гласуване в чужбина, най-много в Турция

Над 16 000 подадени заявления за гласуване в чужбина, най-много в Турция

В Турция ще бъдат инсталирани и най-много машини - 109

Относно европейското решение да не се издават визи по улеснена процедура за руснаци от МВнР казаха, че решението е взето на неформалната среща на външните министри на общността. Издаването на визи за руснаците ще продължи след внимателен оглед на всеки отделен случай.

Паспорти, издавани от окупираните територии, няма да бъдат признавани, стана ясно от думите на Коджабашев.

Относно разкриването на нови консулства той каза, че това се налага заради нарастващия брой българи, живеещи във Франция и Германия, Обединеното кралство и Северна Ирландия. Почти 10 пъти е нараснал броят на българите в Шотландия в последните години. 415 000 българи са пребивавали в Германия по данни на МВнР последната година.

За катастрофата в Унгария Костадин Коджабашев посочи, че двама от българите в болници там се подобряват. Още една българка, пострадала в катастрофата, остава в критично състояние.

За пожара в Германия, стана ясно, че една от жертвата е български гражданин. Посланичката ни е посетила пострадалите български граждани там. 115 пожарникари са участвали в гасенето на пожара. Вътрешната стълба на къщата е била дървена и тя е изгоряла първа. Българинът, който е починал, е скочил от прозореца.

За изказванията на албанския премиер Еди Рама, Коджабашев коментира, че не за първи път той използва антибългарска и антиевропейска реторика. Според заместник-министърът на външните работи, Рама е атрактивна личност. Изказванията му било преходни, според Външно, и те нямало да попречат на приятелските отношения между двата народа.

МВнР скастри Еди Рама за антибългарско изказване, той го прие за комплимент

МВнР скастри Еди Рама за антибългарско изказване, той го прие за комплимент

Задочен спор между България и Албания