Информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, която е подадена на МВнР от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството работи активно за изясняване на фактите, подготвя и съответни действия. 

Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, заявяват още от МВнР в позиция от днес следобед, след като бяха призовани да действат и от НФСБ и с пост във фейсбук от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Сигнал за това подаде евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки вчера, но изрично в ЕК.

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира ЕК за поредната гавра с българската история

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония, заявяват още от МВнР. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание, припомнят още от Външно министерство.

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

МВнР привика македонския посланик заради опита за "пренаписване на историята"

В последните месеци това е поредната намеса на МВнР по темата спрямо изказвания и действия на политици от РСМ, въпреки че в момента се намираме във важен и преходен момент от преговорите между двете страни за изпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. Именно изпълнението на този договор е условието на нашата страна да вдигне ветото, което наложи на стартирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за членството им в ЕС.

Паметник в РСМ вече е с нови имена - вместо "-ов" окончанието е "-ски"

Паметник в РСМ вече е с нови имена - вместо "-ов" окончанието е "-ски"

Фондация "Македония" сигнализира МВнР и ЕК