Стачката на служителите в системата на дипломатическата служба беше безпрецедентна в историята на Министерството на външните работи (МВнР). Тя се състоя в период на реализация на ключови национални приоритети за България. Стачката е повлияла и за създаване на напрежение между работещите и стачкуващите, което допринесе за влошаване на работната среда във важен момент.

Това пишат в позиция от МВнР. 

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

Ръководството е поискало увеличение с 30%

От там подчертават, че намират исканията на стачкуващите колеги за справедливи, но служебният кабинет не разполага с необходимите финансови инструменти за промени в бюджетните параметри. Изискванията бяха свързани дори и с поемане на ангажименти, които излизат извън времевите рамки и възможности на служебното правителство.

Стачката е била обявена, дори и без да са налице всички правни предпоставки за нейната законност. В тази връзка, без да са изпълнени условията за нейното започване, в последните две седмица бяха положени усилия за нейното прекратяване от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба, считат от МВнР.

Въпреки многократно отправените молби от страна на ръководството на МВнР за предоставяне на списъци на стачкуващите служители, това не е било направено. Към днешна дата в поисканите списъци има записани 77 служители, която бройка категорично не отговаря на реалния брой стачкуващи. 

Служителите във Външно се отказаха да стачкуват

Служителите във Външно се отказаха да стачкуват

Прекратяват протеста си заради липса на конструктивен диалог с ръководството на МВнР

Благодарение на усилията на служебното правителство, освен МВнР увеличение на заплатите са получили и редица други министерства.

Увеличението на работната заплата в МВнР е безпрецедентно. То е направено от правителството, а не за сметка на собствения бюджет на МВнР, както се твърди от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба. Процентното увеличение беше разпределено по точен и справедлив начин в подкрепа на най-уязвимите служители в системата, които получиха до 60% увеличение, заявяват от министерството.

Настоящото служебно ръководство на МВнР е готово да подпише споразумение за поемане на ангажимент относно исканията на стачкуващите, но изпълним в рамките на оставащите дни на неговото управление. Работата за реформа на възнаграждението в Министерството на външните работи ще продължи и всички подготвени до този момент разчети за заплати на служителите в централното управление и на тези в чужбина ще бъдат предоставени на следващото редовно правителство. Надяваме се, че това ще бъде основен приоритет и в рамките на следващото управление, се казва още в позицията.

Служители на Външно стачкуват

Служители на Външно стачкуват

Дипломатите ще бъдат на работните си места, но няма да работят

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че служителите във Външно се отказвар да стачкуват. 

В писмо до медиите те посочват като основна причина за едностранното прекратяване на протеста, който започна през октомври като символичен и прерасна в ефективен в началото на декември, липсата на конструктивен диалог с ръководството на МВнР. 

Между ръководството на външното ни министерство и недоволните служители били проведени само няколко срещи, при които не е подписан нито един протокол.

Между 20-30 млн. лв са нужни за двойното желано увеличение на заплатите на служителите на МВнР.