Ефективна стачка започват служители от Министерството на външните работи от днес заради ниски заплати, съобщават от БНР.

От централното управление подкрепят стачните искания, а ние ще бъдем на работните си места, просто няма да работим, заяви Мартин Колев, председател на синдиката на МВнР.

Припомняме, в сряда в двора на министерството, дипломатите излязоха на предупредителен протест със същото искане- увеличаване на ниските им възнаграждения спрямо високите изисквания, които има към тях. В знак на несъгласие да продължават да работят при тези условия, служителите хвърляха жълти стотинки.

Между 20-30 млн. лв са нужни за двойното желано увеличение на заплатите на служителите на МВнР. Министърът на външните работи Николай Милков обаче е поискал помощ за увеличение с 30% на заплатите, което се равнява на 8.5 млн. лв.

Само че това предложение не удовлетворява протестиращите. Те споделят, че ако живеехме в 2020 година, подобно увеличение би имало ефект.

"В министерството има звена, които могат да блокират изцяло работата, например процесуалните представители. Това е единственото звено, което представлява държавата по дела в Съда на Европейския съюз в Люксембург", коментира Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Младите ни дипломати - с телефон с копчета и издържани от родителите си

Младите ни дипломати - с телефон с копчета и издържани от родителите си

Синдикатът на Външно недоумява как младите хора могат да бъдат привлечени на работа в МВнР