МВнР e обсъдило с посланика на Турция у нас думите на турския президент Тайип Ердоган от визитата му в Гърция във връзка с евентуална ревизия на Лозанския договор от 1923 г.

Турският посланик е бил запознат с нашата официална позиция, както и че България се надява съседите ѝ да продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона.

Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, разпратена до медиите. Официалната позиция на власттите е, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

От МВнР специално уточниха, че разговорът с турския посланик се е случил по време на опознавателно посещение, което е съвпаднало с думите на Ердоган в Гърция. Това означава, че нарочна среща по въпроса всъщност не е имало, макар и това да не беше уточнено в първото официално прессъобщение от тази сутрин.

ДПС да се пита за Лозанския договор, иска Каракачанов

ДПС да се пита за Лозанския договор, иска Каракачанов

Вицепремиерът попита партия ДОСТ чий инструмент е и каква роля изпълнява

Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., а всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми, допълват от МВнР.

Гърция иска да отвори нова глава в отношенията с Турция

Гърция иска да отвори нова глава в отношенията с Турция

Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас

Припомняме, Лозанският договор е сключен през 1923 г. и урежда границите между Гърция и Турция и по-конкретно териториалното разпределение на егейските острови между двете държави. 

Припомняме и че в интервю пред гръцка медия Ердоган заяви, че има нужда от преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година. Вчера, по време на визитата на Ердоган в Гърция гръцкият президент Прокопис Павлопулос твърдо отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция

Още вчера заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира във Фейсбук, че партията следи внимателно действията на турския президент, който заговорил за "мюсюлманската общност" в Тракия.

По-рано днес позиция по въпроса изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в пост в социалните мрежи посочи, че подобна ревизия е неприемлива.

НФСБ също излязоха с позиция по темата. Според партията идеята и изказването на турския държавен глава за ревизия на Лозанския договор за неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров.