Министерството на външните работи подкрепя исканията на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки в Европейския съюз. Това се заявява в официална позиция на ведомството по повод втория протест с искане за отваряне на ГКПП "Илинден-Екзохи".

От МВнР подчертават, че са били проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. При разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" Веселин Дянков българската страна е подчертала, че затварянето на граничния пункт има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата.

От външното ни министерство са изтъкнали, че през последните седмици разпространението на коронавируса у нас е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Пореден протест с искане за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Пореден протест с искане за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Български превозвачи излизат на пътя Банско-Гоце Делчев

Страната ни е припомнила и принципите на Европейската комисия, обявени на 7 август, в които се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, който да позволява на гражданите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. България е настояла Гърция да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Припомняме, протест имаше и миналата седмица. Тогава представителите на бизнеса заявиха, че търпението им е свършило и загубите им са непоносими. Протестиращите обвиниха българските институции в бездействие и липса на адекватна комуникация с гръцките власти. Часове след това МВнР поиска официално от Гърция пунктът да бъде отворен за товарните превози.

Вчера по време на посещението си в Атина премиерът Бойко Борисов също постави пред гръцкия си колега Кириакос Мицотакис въпроса за отпадане на забраните, които пречат на търговските и туристическите пътувания.

Българските власти поискаха Гърция да отвори пункта "Илинден-Ексохи"

Българските власти поискаха Гърция да отвори пункта "Илинден-Ексохи"

По инициатива на министър Екатерина Захариева...