Проституцията съществува независимо от това дали се правим, че не я забелязваме.
Това е особен тип социални отношения, който изисква регламентация и контрол, заяви зам.-министърът на МВР Камен Пенков след приключилата първа работна среща, свързана с дейността на работна група по подготовката на законопроект за проституцията в България.
Припомняме, по инициатива на МВР и Националния борд по туризма стартира дейността, свързана с регламентирането на проституцията.

В работната група са включени представители на МВР, Националния борд по туризма, Народното събрание, Министерството на правосъдието, Главна прокуратура, Висшия съдебен съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция по туризма.

Зам.-министър Пенков подчерта, че е налице обществена нагласа и очаквания за по-бързата регламентация на това обществено явление.
Налице е политическа воля от страна на държавата, допълни той.

Представителят на Националния борд по туризма Поли Карастоянова определи проституцията като феномен, който виждаме, сблъскваме се на улицата.
Карастоянова уточни, че тя не може да бъде заобиколена, а регламентирана и контролирана.
Проституцията е факт повече от 18 години и този проблем трябва да бъде решен чрез регламентиране.

Необходимо е да изработим регламент по процедурните въпроси, определянето на режима на разрешителните, медицинския контрол и съответно санкциите при упражняването на тази специфична професия, уточни Янита Тонева от Националния борд по туризма.

При регламентирането на проституцията в България работната група взе решение да бъдат разгледани законите, уреждащи този проблем в страни като Франция, Германия, Гърция, Холандия, където практикуването на най-древната професия е регламентирано.

Председателят на Комисията на децата, младежта и спорта и депутат Светослав Спасов уточни, че в света има различно отношение към проституцията - от крайна забрана до пълна либерализация, като най-либерални страни в това отношение са Германия, Гърция, Холандия.

Проведе се оживен дебат между журналистите и присъстващите на брифинга експерти, свързан с мястото на проституцията в обществения живот в нашата страна.

В крайна сметка експертите уточниха, че трябва да се изучат законите, регламентиращи дейността на проституцията в ЕС, но не да се копира сляпо, а трябва да бъде взето от тях най-доброто, съобразено с българските условия, като се разгледа и съществуващият закон в Царство България, регламентиращ дейността на проституцията.