Не виждам реална терористична заплаха за България, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в кулоарите на НС.
По-рано днес от ДСБ коментираха, че има разминаване между него и зам.-директора на Националното разузнаване за терористична заплаха за страната ни заради кризата в Сирия.

Има данни за рискове и заплахи, но някои от тези информации не съдържат абсолютно никаква конкретика, обясни министър Йовчев. Той увери, че МВР взема под внимание всички рискове за страната ни и работи за тяхното неутрализиране.

Цветлин Йовчев каза още, че има решение за настаняване на 1000 бежанци до няколко дни. От думите му стана ясно, че ще получим помощ заради бежанския наплив към страната ни. Към момента очакваме от Европейската агенция за подпомагане при търсене на убежище техническа помощ, обясни вътрешният министър. Проучва се възможността да получим помощ от ФРОНТЕКС.

Помощта от Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки ще е свързана най вече с осигуряване на хора, които правят първоначалните беседи с бежанците и с допълнителен ресурс за наблюдение на границата ни. Възможно е да получим и финансова помощ от ЕК, стана ясно от думите на вътрешния министър.
Търсим помощ и от върховния комисариат за бежанците, а ще набираме средства чрез кампания на БЧК. При бежанска криза, ще търсим помощ и от еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Военният министър Найденов потвърди междувременно, че военното министерство е предложило на Агенцията за бежанците над 150 обекта в 26 военни района, в които да бъдат настанени бежанци.
Подготовката за настаняването обаче ще започне, когато от Агенцията съобщят към кои от сградите проявяват интерес.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира в кулоарите на парламента, че състоянието на сградите е „тежко". Сегашните разчети показват, че за реконструкцията им са нужни не по-малко от 10 милиона лева.
Но това е една обща оценка за всички предложени сгради. Едва ли обаче ще се стигне до ремонт на всяка една от тях.

Найденов подчерта, че тези пари трябва да дойдат от Републиканския бюджет, не от този на ръководеното от него ведомство.