Отговорността, за това което се случи на летището е изцяло наша, на МВР, на Гранична полиция. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка със случая на летище София, при който пътници не бяха преминали граничен контрол. Радев посочи, че проверката продължава. Има дисциплинарно производство, от което се чакат резултатите.

От думите на министър Радев стана ясно, че е проведен разговор с транспортния министър Ивайло Московски.

"Служителите, които са виновни или които имат отношение към конкретния случай са отстранени, на тяхно място са докарани други служители. Проведени са беседи с всички останали служители", каза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". Кичиков бе категоричен, че други такива констатирани случаи няма.

Отстраняват 13 граничари от летище "София"
Обновена

Отстраняват 13 граничари от летище "София"

Имало опит инцидентът на летището да се прикрие

Припомняме, случаят е от 20 март, когато 42-ма пътници от полет от Франция са били пропуснати да влязат в страната през ГКПП на аерогара "Софи"я без да бъдат проверени.

Вече е разпоредена вътрешна проверка, започнато е дисциплинарно производство спрямо общо 13 служители, включително и ръководителите на смяна, на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари.

Борисов иска тежки наказания за виновните граничари на Летище "София"

Борисов иска тежки наказания за виновните граничари на Летище "София"

Трябва да им се наложат най-тежките наказания

И днес по време на представянето на новите автомобили за ГД "Гранична полиция", министър Валентин Радев потвърди, че според него случаят от летище "София" е грубо нарушаване на служебната дисциплина, но увери че ще бъдат ли взети мерки, тъй като готовността за охрана на границите ни трябва да остане висока.