От началото на мандата на 40-то Народно събрание министърът на земеделието и горите е отговорил на 80 питания на народни представители.

Това заявява министърът на земеделието и горите Нихат Кабил във връзка с изказване на народния представител Николай Камов, според което депутатите нямат достъп до работата на Министерството на земеделието и горите.

Отговорите, дадени в дните, определени за парламентарен контрол, се отнасят до широк кръг теми, които обхващат почти всички направления в дейността на МЗГ като усвояването на средства по програма САПАРД и различните програми на Държавен фонд „Земеделие", мерките, предприети във връзка с изискванията на Европейската комисия, възстановяването на земи и гори, управлението на собствеността на МЗГ и други, подчертава Кабил.

Той припомня още, че от началото на мандата на 40-то Народно събрание е бил изслушван 17 пъти от Парламентарната комисия по земеделие и гори.

Вследствие на дискусиите, проведени по време на въпросните изслушвания, народните представители от комисията са имали възможност да се запознаят до най-малки подробности с работата на Министерството на земеделието и горите, допълва земеделският министър.

Нихат Кабил счита, че твърденията на Николай Камов, според които липсва прозрачност в работата на МЗГ, са не просто несъстоятелни, но и крайно несправедливи.

На нито един народен представител, а още по-малко на опитен парламентарист като Николай Камов, не прави чест да манипулира очевидните факти и по този начин да подвежда избирателите си, смята земеделският министър.

Той е категоричен, че и занапред ще отстоява пълна прозрачност в действията на МЗГ, но не защото за това настоява народния представител Николай Камов, а тъй като е убеден, че обществото има право да получава своевременна и изчерпателна информация относно работата на толкова важно министерство, каквото е Министерството на земеделието и горите.