По време на протеста пред президентството демонстрантите направиха импровизирана трибуна, от която излъчиха своите послания. Стана ясно, че протестът ще премине в национална стачка, която ще се проведе в понеделник - в деня на дебатите по вота на недоверие. Демонстрантите се разграничиха от всички политически партии в Народното събрание и призоваха "Всички вън".

Един от техните говорители - адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от БНР, обяви, че дори и да се сформира експертен кабинет, той не би променил нищо.

Ето защо в понеделник, когато са планирани дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, пред парламента ще се събере протест в 7.00 часа. Той ще премине в общонационална стачка, която "ще пречи" ефективно на властта. "Преченето" ще се изразява в обсада на Народното събрание, на държавни и общински сгради. Това е последната възможност "да се изгонят управляващите", заявиха ораторите на протеста тази вечер.

Част от говорителите на протеста бяха предимно млади хора, които не искат да се превръщат в модерни хъшове.

Междувременно стана ясно, че подкрепящи протеста българи в Англия, Германия, Нова Зеландия искат да се върнат в родината, но след промяна на управлението. Малко по-късно част от демонстрантите се отправиха в шествие към Народното събрание.

След приключването на 10-ия ден на протеста от полицията съобщиха, че по време на него е била задържана млада жена. Тя е носила демонстративно газово оръжие и е отведена в столично районно управление.

По-рано през съботния ден демонстранти се събраха пред сградата на президентството с искане оставката на правителството и на главния прокурор. В района на т.нар. триъгълник на властта имаше засилено полицейско присъствие.

В Пловдив също десетки граждани се събраха за поредна вечер на антиправителствени протести. Варненци се събраха за девета поредна вечер пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от кабинета. На площада имаше около 150 души, които участваха в протестно шествие.

В Русе започнаха протеста с думи за делото на Апостола на свободата, от чието рождение днес отбелязваме 183 години. На площада пред Съдебната палата се бяха събрали отново млади хора с децата си.

По-рано днес организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, написаха във "Фейсбук" "Събираме се отново, докато не се освободим от властващата мафия".

 Седем задържани при снощните протести в София

Седем задържани при снощните протести в София

Полицията е доволна, че е започнала разговори с лидерите на протестите

Те обявяват, че започват записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под надслов "За защита на демокрацията".

Те добавят и още две искания към тези за оставки на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев, а именно - призиви за свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията.

От СДВР съобщиха след края на протеста, че не са били допуснати нарушения на реда. Едно е отбелязаното нарушение - задържана е млада жена, носила демонстративно газово оръжие.

Полицията отново призовава участниците в протестните действия за спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.