Не би трябвало да има сгрешени протоколи, тъй като машината не допуска грешки. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ за организацията на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Информацията от протокола, който отпечатва машината, няма да бъде преписван върху хартиения протокол. Във всяка СИК ще има толкова брой бюлетини, колкото са избирателите по избирателен списък. Ако машинното гласуване спре, гласуването ще продължи с хартиена бюлетина, посочи Матева.

За предсрочните парламентарни избори ЦИК очакват от "Сиела Норма" 100 машини с инсталирана демо версия за гласуване, за да може да се изпробват, да бъде точно и вярно приложение.

Тя увери, че не могат да бъдат манипулирани лесно машините за гласуване, но могат да бъдат направени опити за манипулация. Гаранция срещу манипулацията ще бъде един хешкод, който ще бъде създаден след установяване на съответствието на софтуера за гласуването в парламентарни избори. Крайният резултат също трябва да съдържа хешкод и това е гаранция, че инсталираният софтуер не е манипулиран по никакъв начин.

ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машините за вота

ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машините за вота

Договорът е на стойност 4, 35 млн. лв.

Ако се окаже друго и не съвпадат, ще бъде потърсена информация от флаш паметта. А ако отново не съвпада - ЦИК все още не са взели решение какво да правят. Един такъв опит за манипулация би довел до предпоставки за касиране на изборите, подчерта Матева.

Тя се надява, че повече от 1 000 машини ще има на предсрочните парламентарни избори, като всички ще бъдат с хешкод. Машините ще бъдат поддържани от "Сиела Норма", а МВР ще транспортират машините. Командировани служители на "Сиела Норма" ще се грижат техническото състояние на машините в чужбина, а самите машини ще бъдат транспортирани с дипломатическо карго.

Карантинираните хора ще могат да гласуват с подвижна секционна избирателна комисия.

Минута и 20 секунди - средното време за гласуване с машина

Минута и 20 секунди - средното време за гласуване с машина

От влизането на избирателя в секцията до подаването му на глас

Матева смята, че предсрочните избори не са толкова скъпи, тъй като се купуват по-малко машини за гласуване.

На страницата на ЦИК ще бъде качено приложение, което показва стъпките на машинното.

Матева направи демонстрация в студиото на БНТ как се гласува машинно. Първо се дава карта, която трябва да бъде поставена с чипа нагоре. От лявата страна на екрана на машината пише името на партията, коалицията или изборния комитет, номера и от дясната страна е името на самия кандидат. Имената на партиите ще ги пише за частичните местни избори в Благоевград, но за предсрочните избори ще пише само номерът на партията или коалицията с цел ЦИК да не бъде обвинена в агитация. След като разписката излезе, се сгъва с текста навътре и се пуска в кутиите на Секционната избирателна комисия. Членовете на СИК няма да могат да помагат на хората да гласуват машинно и не е редно да бъдат до тях. Ако хората са затрудняват, членовете на СИК могат да ги попитат какво виждат на екрана на машината и да натиснат бутона "Преглед". Един избирател не може да гласува два пъти с картата, която му е дадена.

ЦИК пуска симулатор на машинно гласуване на сайта си

ЦИК пуска симулатор на машинно гласуване на сайта си

Той ще е достъпен на сайта на комисията през идната седмица...