Ние направихме симулация от машинното гласуване, като направихме това малко по-различно от експериментите на ЦИК, защото измерваме цялото време на един избирател - от влизането му в секцията до гласуването. Това съобщи пред БНР Диана Евтимова от Института за развитие на публичната сред.

Тя обясни, че по този метод средното време за гласуване на един избирател е една минута и 20 секунди, като за един час са успели да гласуват 43 души.

Евтимова посочи, че през това време е имало непрекъснат поток от избиратели, а повечето от участниците не са гласували на предишния вот с машина.

Тя обясни, че има два момента на забавяне - при обработката на личните документи на избирателя и при самото гласуване на машината. По тази причина тя настоя и изборната администрация да обърне внимание на тези два аспекта, както и да се обърне внимание на подготовката на СИК, които трябва да са добре обучени за работа с машините.

Най-бавно гласуващият избирател: Мъж, над 70г., в село и с ниско образование

Най-бавно гласуващият избирател: Мъж, над 70г., в село и с ниско образование

ЦИК остават оптимисти за машинното гласуване

Според нея в секциите, където са гласували повече избиратели, трябва да има две машини.

Евтимова подчерта, че най-голямото предимство на машинното гласуване е, че не може да има подаване на недействителни гласове.

За да се възползваме в цялост от предимствата му, трябва да имаме по-високо доверие в процеса, по-добра организация, подготовка на СИК и информираност на избирателите, посочи тя.

Припомняме, вече се проведоха няколко експериментални машинни гласувания на ЦИК в страната. Предстоят още три в столичните квартали "Люлин", "Триадица" и "Подуяне".

ПП МИР създаде онлайн симулатор за машинно гласуване

ПП МИР създаде онлайн симулатор за машинно гласуване

От партията очакват честни избори