Мъж над 70 години с по-ниско ниво на образование, живеещ в малък град или село. Такъв ще е профилът на най-бавно гласуващият избирател на предстоящите на 11 юли парламентарни избори, установили са експериментите на ЦИК със симулация на машинно гласуване.

При създаване на добра организация няма да има проблеми с бързината на гласуването на изборите на 11 юли, заявиха на брифинг от Централната избирателна комисия. Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов е напълно реалистично за час да гласуват по около 50 души.

Припомняме, че пробните гласувания, които организираха от комисията дадоха доста противоречиви резултати. Първият експеримент, проведен в сградата на парламента, показа, че за час правото си на глас могат да упражнят 75 души. Последващи подобни опити в провинцията обаче (Доброславци и Сливница), показаха нещо коренно различно - там за 2 часа гласуваха 97 човека.

Според говорителят на ЦИК Цветозар Томов за слабите резултати спомогнало и това, че гласуващите не били постоянен поток, както при първия експеримент, което неминуемо се отразявало и на мобилизацията на членовете на секционната комисия.

От пробните гласувания се установява следното - жените гласуват много по-бързо от мъжете, хората с по-високо ниво на образование изпреварват значително по-нискообразованите, а като цяло младите хора вникват в същината на процеса доста по-бързо от по-възрастните.

Значителен фактор е това, дали човек е гласувал машинно на 4 април. Хората, които са го направили, се справят много по-бързо от тези, които гласуват на машина за първи път, каза Томов.

В неделя ще бъдат организирани още 2 пробни гласувания в столичните райони "Триадица" и "Подуяне". Такова ще бъде направено и в "Люлин", но датата все още се уточнява.

ЦИК ще решава за преминаване от машини на хартиени бюлетини на 11 юли

ЦИК ще решава за преминаване от машини на хартиени бюлетини на 11 юли

Цветозар Томов: Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите

Все още няма разписан протокол при какви условия следва да се премине от машинно гласуване на гласуване с хартиена бюлетина. Ясно е само едно - двете не могат да стават едновременно, уточни на въпрос на News.bg Росица Матева от ЦИК. Скоро обаче ще бъде създаден протокол за действие, с който ще бъдат запознати секционните комисии.

Дори и да спре токът, машините могат да работят на собствено захранване поне 30 минути, успокои Матева.

Все още не е ясно и дали ще можем да гласуваме по време на почивката си от хотела, където сме отседнали. Преди дни ЦИК излезе с идеята да бъде въведен "временен настоящ адрес". Идея, в последствие обаче отхвърлена от регионалния министър Виолета Комитова. От ЦИК обаче ще настояват за среща с представители на МРРБ, на която да бъде обсъден въпросът.

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

Остават умерени оптимисти за машинното гласуване