Никога досега не се е случвало в България народът да иска едно, а на изборите да стане друго. Това заяви пред БНР анализаторът Андрей Райчев по повод предстоящите избори у нас.

"Имало е купуване на гласове, имало е манипулации, но България иска Костов - на ти Костов, иска Виденов - на ти Виденов, иска Симеон - на ти Симеон, иска Борисов - на ти Борисов", категоричен бе той.

Според него не трябва да се пипа избирателната система, защото работела добре и давала добри резултати.

Относно протестите във Вашингтон на привърженици на Доналд Тръмп, прераснали в щурм на Конгреса, Райчев заяви, че САЩ нееднократно са организирали такива сцени в различни страни, но никой не е можел да допусне, че и при самите тях това ще се случи.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване

Той обясни, че изненадата е в драстичната форма - петима загинали и нахлуване в парламента.

Даже и в най-голямата криза в България не се стигна до нахлуване в Народното събрание, имаше счупване на вратата, но не и нахлуване, подчерта Райчев.

По негови думи САЩ е главният съюзник на страната ни и именно на нея се държи нашата сигурност, защото НАТО според Райчев е слаба форма на военното присъствие на САЩ - лидерът на свободния свят.

Проблемите в САЩ са наши проблеми, със сигурност, за съжаление те са големи и сега започват, предупреди анализаторът.

Според него демократите в САЩ смятат, че са победили с малко, но завинаги. Той обаче смята, че не е възможно победа с малко да бъде завинаги.

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Черен ден за американската демокрация"

"Представяте ли си какво е 70 милиона срещу 70 милиона - по толкова са гласувалите за Байдън и Тръмп - при това, те не се понасят. Става дума за омраза, която надвишава нашата поляризация БСП-СДС през 90-те години, а помните как държавата седеше на ръба на войната", коментира Райчев.

Той бе категоричен, че разцепена нация не може да бъде силна, а разцеплението било по много важни въпроси - расов и полов.

"Въобще не говорим за някаква повърхностна история - кой ще бъде президент. Става дума за гигантско фундаментално разцепване на най-силната и най-въоръжената нация в света. И нация, на която се държи редът в света сега", изтъкна Райчев.

По негови думи демократите "не разбират докъде е докарана Америка" и смятат, че са победили, а трябва веднага да вземат мерки за съединяване на нацията.