Помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал в България са на тридневно посещение в България. По време на визитата са предвидени да се проведат срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на културата Найден Тодоров. Делегатите ще посетят културните институти в Пловдив и Созопол.

Програмата на делегацията от посещението през първия ден премина с посещение на Националния археологически музей при БАН, а след това проведе среща на "Дондуков"2 с вицепрезидента Илияна Йотова. За силата на образованието и културата във време на кризи разговаряха на срещата, където г-жа Йотова изтъкна ролята на ЮНЕСКО и на "меката дипломация" чрез култура и изкуство. Тя отбеляза системата на образованието като важна част от тези процеси. Вицепрезидентът Йотова говори и за приноса на кирилицата и важността й при изграждането на българската държава и развитието на културата. Да се засилва работата на международните организации, особено ООН и ЮНЕСКО, пожела Илияна Йотова, защото "кризите настъпват, когато културата отстъпи".

За стратегическият проект за културен център на остров "Св. св. Кирик и Юлита", Созопол, Илияна Йотова разясни защо той се подкрепя от президентската институция и колко е важно тази подкрепа да бъде осъществена чрез държавните органи. Защото идеята не е само да съхраним острова, но и историята, която носи, подчерта Илияна Йотова. България е средище на различни цивилизации и култури и този проект може да покаже това. Той е важен не само за България и за региона, но и за Европа, отбеляза тя.

Важно е да съчетаем националното финансиране с възможностите за международно проектиране, отбеляза още вицепрезидентът на България и изтъкна, че всестранната подкрепа от ЮНЕСКО е много важна за нас в този контекст. Тя постави акцент върху партньорството с френската държава и подписаната междуправителствена Декларация за намерение за проекта за създаване на центъра, който среща подкрепа от българските институции и местната общност.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО изрази надежда, че посещението ще позволи да се очертаят възможностите за подкрепа, за да изпъкнат предимствата и значението на проекта "Св. св. Кирик и Юлита" сред множеството предложения за подкрепа, които са отправени към световната организация. Той изтъкна, че проектът е многофункционален и интересен.

Представителят на ЮНЕСКО Ернесто Отоне постави акцент върху високата оценка, която получава България, за опазване на културното наследство и по-специално недвижимото. Тази работа, която върши България, я превръща в стратегически партньор на ЮНЕСКО, каза той. Представителят на ЮНЕСКО изрази съгласие с вицепрезидента Илияна Йотова, че меката, нежната дипломация на културата е много ценна в наши дни.

Културата да бъде основен стълб в политиката на държавите - около тази идея са се обединили 150те държави членки на ООН и ЮНЕСКО в планът за дейността на организациите до 2030 г. Устойчивото развитие може да се основава преди всичко върху културата - това бе друго заключение в разговора.

Важността на културата и образованието в решаването на най-важните въпроси, особено по време на кризи, каквато е войната с Украйна - това бе друг акцент в разговора.

Ернесто Отоне определи като голямото предизвикателство, в настоящия момент, да бъде опазено културното наследство в райони на война. Ролята на световната организация е да се намесва след конфликтите и при преодоляването на последиците от тях.

Нуждата от адекватно законодателство и положителната промяна в статута и положението на хората на изкуството бяха обсъдени на срещата.

Делегацията отпътува за Пловдив, където ще посети "Епископската базилика". през През 2018 година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бе включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за важни културни и природни обекти. Това е ярко признание за значимостта на културното наследство на нашата страна, а Базиликата е сред най-впечатляващите паметници в България.

След Базиликата делегацията ще посети и "Капана" - квартала за творческите индустрии в Пловдив. След това ще посетят Созопол.

През ноември 2022 г. бе учреден Инициативен комитет, който работи за превръщането на созополския остров "Св. св. Кирил и Юлита" в Световен център за изкуствата, припомнят от Министерство на културата.

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Отпуснати са аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище

Припомняме, че идеята е остров "Св. св. Кирик и Юлита" да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство. Проектът по обновяването на острова отлежава от повече от 11 години, пишат от МК, а News.bg намери следа за нея в архива си от преди 15 години. А и не един министър на културата до този момент е давал заявка за ремонт. През август 2022 г. се правиха опити да се възобнови този проект, като се търсеше външно финансиране. Тогава министърът на културата проф. Велислав Минеков, обяви, че е разговарял с кмета на Созопол и с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми. Обещание за помощ имаше и от ЮНЕСКО, като организацията е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране, поясни тогава министърът на културата. "Финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие."

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол става третият Лувър?

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол става третият Лувър?

Обсъдиха шанса нашият остров да се превърве в Световен център на изкуствата

Припомняме, че в края на мандата си като служебен министър на културата Велислав Минеков призна, че Несебър има опасност да влезе в застрашеност на паметник от Световното културно наследство. Това би било тежка репутационна щета за България, до голяма степен невъзвратима, тъй като без план за спасяване той бързо може да се превърне в Слънчев бряг. Предупреждения за такава опасност има от всъщност още от 2017 г. В програмата на делегацията на ЮНЕСКО обаче не личи да е включено нито посещение на Несебър, нито темата да е включена по някакъв начин.