Депутатите приеха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет. Промените предвиждат създаване на механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му.

Народните представители гласуваха с 191 гласа "За", без против и 33 гласа "въздържали се".

Законотворците не приеха законопроекта за промени в НПК на "Възраждане". Депутатите гласуваха с 68 гласа "За", 6 гласа "против" и 149 гласа "въздържали се". Предложението за следователите да бъдат отделени от прокуратурата не е прието.

Приемането на законопроектите не мина без дебат.

От месеци насам се намиране в едно недоразумение, включи се и Радомир Чолаков от ГЕРБ, които макар и да подкрепиха закона поискаха да бъдат чути и осмислени становищата на професионалните колегии, по думите на народния представител.

Той искал отворената рана в съдебната система да бъде затворена, а в последните дни станало ясно, че един главен прокурор може да тласка към политически разпад.

Министерство на правосъдието е срещу цялата съдебна система, смята Чолаков. Според прогнозата му текстовете на МС ще отидат в конституционния съд. Чолаков призова законът на Зарков да бъде приет такъв, какъвто е предложен, именно за да не се носи отговорност от депутатите, а лично от господин Зарков. Ако се окаже, че господин Зарков е прав, той трябва да стане президент или най-малко министър-председател, смята депутатът.

Не бива да отнемаме правото на победа на господин Зарков, моля ви не променяйте нито една запетайка, настоя Чолаков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути, че Чолаков предлага да се приемат противоконституционните текстове на правосъдния министър. За пореден път унищожавате българските институции, каза тя и поиска между първо и второ четене текстовете да бъдат променени така, че да отговарят на основния закон на страната.

Амбицията България да е правова държава, включи се и Атанас Славов от ПП/ДБ, но пък законът бил и компромис. Големият проблем е структурата и състава на ВСС, по мнението му. За него е важен въпросът за промени в Конституцията. Съдебната ни система трябва да бъде в съответствие с европейските правила.

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Народните представители ще разгледат измененията в НПК